Veneily on mukava harrastus

Veneily voi tuntua monelle meistä hyvin kaukaiselta harrastuksesta mutta todellisuudessa veneilyn harrastaminen ei ole kovinkaan vaikeaa ja mukaan pääsee melko helposti. Tietenkin vene on asia, joka vaatii investointeja ja sen ylläpito ei myöskään ole halvimmasta päästä, varsinkin jos kyseessä on suuri vene. Lisäksi on myös osattava veneilyn säännöt ja tiedettävä, miten merellä tulee toimia. Nämä eivät kuitenkaan ole ylitse pääsemättömiä asioita ja harrastuksen voi aloittaa, kunhan varmistaa muutamia asioita kuntoon ennen uuden harrastuksen aloitusta.

Mitä veneilyn aloittaminen sitten vaatii ja kuka sitä voi harrastaa? Melkein kuka tahansa, kunhan on valmis tekemään alussa muutamia tärkeitä investointeja sekä panostamaan asioiden oppimiseen. Seuraavassa onkin lista, mitä kannattaa tehdä, ennen veneilyn aloittamista.

Valitse ensin mieluisin kulkupeli

Veneilyn aloittaminen vaatii sen, että on valittava itselleen mieluisin kulkuväline. Näistä on vaihtoehtoina moottori tai purjevene. Moottoriveneitä on useita erilaisia nopeista veneistä hitaisiin retkeilyveneisiin. Purjeveneet ovat hieman haastavampia hallita ja ne vaativat yleensä hieman enemmän harjoittelua kuin moottoriveneet mutta niiden etuna on ilmainen käyttövoima ja rauhallinen meno.

Laske harrastuksen kustannukset

Veneilyyn liittyy muitakin kustannuksia kuin pelkästään veneen hankinta. Veneen lisäksi on monesti hankittava veneelle laituripaikka, ellei sitä löydy omasta mökkirannasta. Jos näin hyvää tuuria ei ole käynyt, on yleensä lähin paikka laituripaikan hankinnalle, lähi pursiseura. Pursiseurat tarjoavat jäsenilleen laituripaikkoja tiettyyn hintaan ja lisäksi tulee yleensä maksaa myös jäsenmaksut ja muut seuran kulut. Toisaalta laituripaikkaa voi myös hakea kaupungilta tai kunnalta mutta tämä on hieman hitaampi tapa, koska jonot voivat olla yllättävän pitkiä.

Seuran maksujen ja laituripaikan lisäksi veneen nostoon, laskuun ja säilytykseen kuluu rahaa. Lisäksi venen huoltaminen maksaa tetyn summan vuodessa. Kyseessä ei kuitenkaan ole valtavat summat varsinkaan jos asioita pystyy tekemään itse. Silloin esimerkiksi veneen huollon kustannukset pystyy pitämään melko alhaisina. Riippuen veneestä voi myös olla, että sen saa nostettua itse esimerkiksi omaan traileriin ja kärrättyä siitä omalle kotipihalle. Kaikki tietenkin riippuu veneen koosta.

Varmista oma osaaminen

Veneilyyn liittyy sääntöjä ja veneilijän on hyvä käydä opiskelemassa veneilyä kursseilla ennen kuin lähtee oman veneen kanssa merelle. Veneilyn peruskursseilla käydää läpi perusnavigoinnin salat sekä opetellaa viittojen merkityksiä ja sääntöjä veneilyn yhteydessä. Nämä ovatkin todella tärkeitä, koska varsinkin Suomen edustalla on osattava navigoida. Meidän rannikkomme ovat hyvin kiviset ja viittojen sekä merkkien ymmärtäminen on ensisijaisen tärkeää.

Veneilyn opiskeleminen ei ole kallista eikä vaikeaa ja monia asioita voi myös lukea itse kotona. Vahvistuksen osaamisesta saa osallistumalla kurssien tentteihin ja saavuttamalla niistä todistukset, jotka kertovat oman osaamisen tasosta. Näillä todistuksilla on myös merkitystä esimerkiksi, jos haluaa joskus vuokrata venee ulkomailta. Monesti ulkomailla vaaditaan veneilykurssi ennen kuin veneen saa vuokrattua.

Varaa aikaa veneilyyn

eneily ei ole hätäisen ihmisen harrastus vaan veneilyyn pitää varata riittävästi aikaa. Veneillä ei liikuta huippuvauhteja ja matkanteko on monesti hyvin rauhallista. Tämä tarkoittaa myös, että veneilyyn menee aikaa, kun siirrytään paikasta toiseen vierasvenesatamien välillä. Jos esimerkiksi liikut purjeveneellä, voi olla että joskus joudut odottamaan tuulta ja tuhlaamaan aikaa vaikka pasianssin pelaamiseen.

Veneillessä voi myös tapahtua mitä tahansa, joten välillä voi joutua huoltamaan venettä matkan aikana ja silloin ei välttämättä aikataulut pidä. Ei siis kannata alkaa veneilemään, jos siihen ei todellakaan riitä aikaa. Muuten vene pahimmassa tapauksessa seisoo koko ajan laiturissa ja siitä maksetaan turhaan laituri maksuja ja muita maksuja.