Miten voin auttaa Itämerta?

Pelkästään se, että luet tätä osoittaa, että olet kiinnostunut. Se on hyvä alku, mutta sillä ei ole merkitystä ellei kiinnostus näy valinnoissa, toiminnassa ja teoissa. Konkreettisia tekoja tarvitaan kaikilta.

Jokainen yksilö voi vaikuttaa omilla valinnoillaan Itämeren suojeluun. Jos näillä sivuilla saadut tiedot olivat sinulle uusia ja ne vaikuttivat sinuun, jaa sitä eteenpäin. Kerro tästä ystäville, tuttaville ja sukulaisille. Valista kanssaihmisiäsi, koska ilman tietoisuutta muutoksia ei voi tapahtua. Jokaisen yksilön omissa käsissä on se, miten tietoa käsittelee.

Voit tehdä paljon jo omilla arjen valinnoillasi.

Suomessa myydään tälläkin hetkellä äärimmäisen uhanalaiseksi määriteltyjä kaloja. Tilanne on hankala, koska näitä kaloja ostetaan myös paljon. Siksi jokaisen kuluttajan valinnat ovat tärkeitä, viime kädessä yrityksille on tärkeää vain se, etteivät ne menetä rahaa. Äänestä siis euroillasi ja osta kestävien kalakantojen kalaa, jotta meillä kaikilla on mahdollisuus syödä kalaa tulevaisuudessakin.

Markkinoilla on jo MSC-sertifioituja kalatuotteita, jotka on pyydetty kestävän kalastuksen periaatteiden mukaisesti. Näitä ja luomuviljeltyjä kaloja kannattaa suosia. Tutustu myös WWF:n oppaaseen kestävistä kalakannoista. Kattava opas eettiseen kalansyöntiin löytyy WWF:n sivuilta.

Vähentämällä lihansyöntiä tai lopettamalla sen kokonaan, kierrättämällä jätteet ja ostamalla ympäristöystävällisiä tuotteita voi myös tehdä paljon. Vältä myös myrkyllisten kemikaalien käyttämistä erityisesti vesistöjen lähellä.

Erilaisten järjestöjen kautta voi myös vaikuttaa lisäämällä tietoisuutta. Tutustu näiden järjestöjen toimintaan ja lahjoita vaikka muutama kymppi Itämerelle. Tai liity mukaan vapaaehtoistoimintaan, kirjoita lehtiin ja tee asiaa julkiseksi. Pakota ihmiset kohtaamaan todellisuus Itämeren tilanteesta.

Pienetkin teot ovat tärkeitä. Voit auttaa myös esimerkiksi keräämällä roskia rannalta tai äänestää vaaleissa sellaisia kansanedustajia, joilla on konkreettisia ideoita Itämeren tilanteen parantamiseksi.

Mielenilmauksilla, addresseilla ja kansalaisalotteilla voi myös vaikuttaa.  Pelastetaan yhdessä ainutlaatuinen ja haavoittuvainen Itämeri ja sen uhanalaiset lajit. Emme voi enää jatkaa sen saastuttamista nykyiseen malliin tai antaa tilanteen huonontua.