Itämeren satamat

Veneily on hyvin suosittua Suomessa ja meillä on suuret sisävesistöt sekä kaunis saaristo Itämerellä. Tästä kertoo myös veneiden määrä, joita on pelkästään itämerellä 3,5 miljoonaa, eikä tässä ole vielä laskettuna ulkomaalaiset veneet, joita rannikoillemme saapuu kesäisin veneilykauden aikana. Mitkä ovat Itämeren kauneimmat ja suosituimmat satamat ja mihin kannattaa suunnata ensimmäiseksi omalla veneellä seuraavan veneilykauden alkaessa?

Vierasvenesatamien rooli on hyvin tärkeä huviveneilyn kannalta ja ilman toimivia vierasvenesatamia, olisi monen satamakaupungin toiminta huomattavasti pienempää. Kesäisin monilla kaupungeilla on sataman kautta saatavat tulot monen yrittäjän elanto ja kaupungeille satamat tuovat lisää näkyvyyttä ja turismia.

Satamien ympärillä on elämää

Satamat ovat myös houkuttelevia kohteita muille merestä nauttivilla ja niiden ympärille kehitellään monesti useita erilaisia nähtävyyksiä. Satamien toiminta on myös kulttuurin kannalta tärkeää. Itämeri tarjoaa satamien ympärillä monenlaista vapaa-ajan tekemistä, kuten kalastusta, veneilyä ja luontokuvausta tai eläimien bongausta. Onkin aika hypätä pois mobiililaitteelta ja rahapelien äärestä, ja suunnata lähimpään satamaan nauttimaan kauniista luonnosta.

Suosituimmat satamat

Suomessa on ollut toimintaa vierasvenesatamissa jo pitkän aikaa. Tästä kertoo muun muassa se, että satamia on alettu arvostella ja palkita jo vuodesta 1987 lähtien. Parhaimman sataman tittelin ovat saaneet monet vierasvenesatamat, jotka ovat edelleen suosittuja vierailukohteita. Seuraavassa listaa muutamista kaikkein suosituimmista.

Uudenkaupungin pakkahuone

Tämä vierasvenesatama on yksi veneilijöiden kestosuosikki ja se on myös valittu kaikkein parhaimmaksi satamaksi kolme kertaa. Pakkahuoneen ympärillä on idyllinen kaupunginlahti, josta avautuu näkymä Uudenkaupungin keskustaan, jossa on paljon historiaa esillä. Täältä satamasta löytyy kaikki tarvittavat palvelut ja kaupunginrannan makasiineista saa syötävää ja juotavaa myöhäiseen iltaan saakka.

Maarianhaminan satamat

Veneilijöiden keskuudessa on hyvin suosittua vierailla Maarianhaminassa, joka on jo itsessään hyvin merellinen nähtävyys ja kaupunki. Maarianhaminan vierasvenesatamia on kaksi itäinen- ja läntinen satama, jotka molemmat ovat täynnä hyviä palveluita. Molemmat satamat ovat myös saaneet parhaan sataman palkinnon, eikä suotta koska ne ovat laadukkaita niin palveluiden kuin nähtävyyksien takia. Satamista löytyy paljon palveluita pesutiloista langattomaan internetiin. Maarianhaminan keskusta sijaitsee kävelymatkan päässä, jossa voi käydä ostoksilla, ruokailemassa tai nauttimassa illanvietosta saaristomaisemassa ja tunnelmassa. Ahvenanmaa on myös täynnä vierasvenesatamia, joten siellä voi viettää pidemmänkin lomareissun kauniissa luonnossa ja hyvien palveluiden ääressä.

Satamien palvelut

Satamien palveluita kehitetään koko ajan paremmiksi ympäri Itämerta ja monista vierasvenesatamista löytyvät peruspalvelut, kuten pesumahdollisuus, vesi ja tankkaus sekä tankkien tyhjennykset. Nämä ovat hyvin tärkeitä ja niiden lisäksi monet yrittäjät pyörittävät ravintoloita vierasvenesatamien yhteydessä, joissa toimivat kaikki nykyaikaiset maksutavat ja monissa jopa applePay tai PayPal, joka toimii nykyisin myös monissa nettikasinoissa.

Vierasvene satamille on tärkeää saada vierailijoita ja sen takia on tärkeää, että niiden toimintaa kannatetaan. Monet käyvätkin nauttimassa aterioita vierasvenesatamissa ja kasvavat vierailevat veneilijät tuovat rahaa paikallisille yrityksille koko ajan. Kaikki satamat eivät ole täynnä palveluita ja Itämereltä löytyy myös paljon retkisatamia. Nämä retkisatamat tarjoavat edullisen vierailu mahdollisuuden veneilijöille mutta on hyvin tärkeää pitää nämä satamat siistinä. Monista retkisatamista löytyvät roskille omat paikat ja monissa on jopa grillauspaikat ja puuhuussit. Jos palvelut tai välineet puuttuvat, on erittäin kriittistä, että omat jätteet kerätään luonnosta pois.

Itämeren luonto on hyvin herkkä ja monimuotoinen. Tämän luonnon suojeleminen kuuluu kaikille siellä vieraileville, koska Itämerellä halutaan ylläpitää tätä toimintaa vielä pitkään tulevaisuudessakin. Itämeri on monin paikoin hyvin suojeltu kohde ja monissa pohjoisen maissa on ymmärretty sen tärkeys, josta kaikkien tulee pitää hyvää huolta.