Miten juuri sinä voit suojella Itämerta?

Itämeri voi huonosti ja me ihmiset olemme pääsyyllisiä tämän takana. Maa- ja metsätaloudesta syntyvät ravinnevalumat, laivaliikenne, liikakalastus ja ilmastonmuutos vaikuttavat kaikki merkittävästi sen nykyiseen tilaan. Voiko yksittäinen henkilö siis tehdä mitään auttaakseen? Katsotaanpa joitakin tapoja, joilla voit vaikuttaa.

Valinnoilla on vaikutusta

Vaikka Itämeren saastuminen ei ole yhden ihmisen tekosia, yksikin ihminen voi auttaa sitä tervehtymään. Kun moni muu alkaa ajatella samoin, saadaan aikaan isoja muutoksia. Omien kulutustottumusten tarkastelu ja muuttaminen on merkittävin tapa, jolla yksittäinen Itämeren ystävä voi auttaa – jollei kohdalle osu lottovoitto, jonka haluaisi lahjoittaa tällaiseen hyväntekeväisyyskohteeseen!

Valitse vain vastuullisesti pyydettyjä mereneläviä

Kun ostat kalaa ja mereneläviä, varmista aina tuotteiden vastuullisuus. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pyydettäessä ei ole vahingoitettu uhanalaisia lajeja ja että kalastuksessa on käytetty kestäviä kalastuskäytäntöjä. Etsi pakkauksista MSC-sertifikaattia tai hanki suomalaista alkuperää olevia tuotteita. Jos mahdollista, osta kalaa, rapuja ja mereneläviä pieniltä paikallisilta toimijoilta – tämä vähentää hiilijalanjälkeäsi ja tukee samalla maamme taloutta.

Vältä mikromuoveja

Mikromuovit ovat pieniä muovijätteen paloja, joita löytyy nykypäivänä huolestuttavan paljon kaikkialta maailmasta – myös omasta Itämerestämme. Nämä pienet hiukkaset tulevat jokapäiväisistä käyttötavaroista, kuten kosmetiikasta ja pesuaineista. Ne päätyvät jokiimme ja valtameriimme, kun ne huuhdotaan viemäriin. Vesistöissä ne löytävät tiensä kaloihin ja kalojen kautta meihin ihmisiin. Mikromuoviongelman pahenemista voi ehkäistä käyttämällä ympäristöystävällisiä puhdistusaineita, välttämällä kertakäyttöisiä muoviesineitä ja jättämällä mikromuovia sisältävät tuotteet kauppojen hyllyille.

Suosi kotimaisia tuotteita

Rahtilaivaliikenne on yksi suurimmista saasteiden aiheuttajista Itämeren alueella. Aina kun mahdollista, valitse kotimaisia tuotteita tuontituotteiden sijaan vähentääksesi rannikoidemme ja satamiemme kautta kulkevan liikenteen määrää. Tämä ei ainoastaan auta vähentämään Itämeren saastumista, vaan tukee myös kotimaisia yrityksiä ja maamme omavaraisuutta, jonka merkitys on viime aikoina entisestään korostunut.

Osta Itämeri-tuotteita tai tee lahjoitus

Jos olet todellinen Itämeren ystävä, miksi et antaisi tukeasi suoraan sen suojeluprojekteille? Rahaa voi lahjoittaa omaan budjettiin sopivan määrän, mutta kuukausilahjoittajana (niin kutsuttuna Itämeri-kummina) minimisumma on 10 euroa. Yritykset voivat tehdä myös kertalahjoituksia ja länsi-Uudenmaan maanomistajilla on mahdollisuus auttaa perustamalla mailleen kosteikkoja.

Voit myös ostaa erilaisia tuotteita, joiden koko tuotto tai osa siitä menee Itämeren suojelutyöhön. Tämä on varteenotettava vaihtoehto, vaikka lahjaideoita miettiessä! Lahjan vastaanottaja saa taatusti hyvän mielen, kun ostokseen käytetty raha on mennyt oikeaan tarkoitukseen.

Pienikin teko on merkityksellinen

Arvokkaan Itämeremme terveys on uhattuna ihmisten toimien vuoksi. Sen suojelemiseksi jokainen meistä voi kuitenkin tehdä jotain. Valitsemalla vain vastuullisesti pyydettyjä mereneläviä, välttämällä mikromuoveja ja suosimalla kotimaisia tuotteita tuontituotteiden sijaan, voi kukin tehdä oman merkittävän osansa. Halutessasi voit myös ostaa tuotteita, joiden tuotot menevät suojeluhankkeiden rahoittamiseen. Yhdessä voimme pelastaa Itämeremme!