Itämeren saaret

saaristo

Itämerellä sijaitsee runsaasti saaria, mutta tässä kirjoituksessa käsitelemme niistä vain muutamia. Kaikki kirjoitukseen valitut  saaret ovat kaikki omalla tavallaan mielenkiintoisia kohteita, joihin kannattaakin tutustua hieman paremmin vaikkapa lukemalla tai matkustamalla paikan päälle.

Hiidenmaa sijaitsee Viron vesialueella ja se on pinta-alaltaan hiukkasen yli 1000 neliökilometriä. Saarella asuu vakituisesti noin 8000 ihmistä, mutta turistiaikaan ihmismäärä saarella kasvaa rajusti. Hiidenmaa ei ole aina kuulunut Virole, vaan se on ollut myös Ruotsin alaisuudessa vuosina 1563-1710. Saarella sijaitsee turistien suosiossa oleva  Suuremõisan kartano, sekä  Kõpun majakka. Mikä tekee saaren tunnelmasta ainutlaatuisen, on sen todella upea ja monipuolinen puusto, joka tekee saaresta todella vehreän ja kauniin.

Saarenmaa on toinen Viron vesillä oleva Itämeren saari, joka on tunnettu ainakin Saarenmaan valssista. Tälläkin saarella luonto on kaunis ja erittäin omaperäinen. Sekä luonto, rakennukset, kuin myös Saarenmaan murre ovat säilyneet yllättävän hyvin saaren sijainnin ja eristyneisyyden ansiosta. Saarenmaalla on Viron lisäksi ollut myöls muita omistajia, joista mainittakoon Tanska, Venäjä ja Saksa. Saarenmaalta löytyy myös nähtävää, sillä siellä sijaitsee esimerkiksi Anglan tuulimylly, Loonan kartano ja Maasin ritarilinnan rauniot. Saarenmaa onkin kasvattanut suosiotaan matkailijoiden keskuudessa vuosi vuoden jälkeen.

Gotlanti on Itämeren suurin saari joka sijaitsee 90 kilometrin päässä Ruotsin mantereesta. Se on pinta-alataan 3151,4 neliökilometriä ja rantaviivaa uskomattomat 800 kilometriä. Erikoisuutena Gotlannissa on runsas määrä erilaisia orkideoita, joita näkyy Gotlannin upeassa luonnossa runsain määrin varsinkin kevätaikaan. Gotlannista on löydetty runsaasti eri ikäisiä muinaisjäännökisä, koska saaren historia on todella pitkä ja värikäs. Esimerkiksi viikinkiaikana Gotlanti oli idäntien kaupan keskus, jonka läpi kulki runsaasti erilaisia eksoottisia tuotteita. Gotlannissa on edelleen nähtävissä runsaasti vanhoja keskiaikaisia kirkkoja ja muita rakennuksia.

Utö on Suomen eteläisin asuttu saari, joka sijaitsee Korppoon kunnan alueella. Sillä on pitkä historia jo 1600-luvulta lähtien luotsien, sotilaiden ja tullimiesten asemapaikka. Siellä sijaitsee myös Suomen vanhin majakka, joka on rakennettu vuonna 1814. Utössä sijaitsi kauan myös varumieskoulutusta, mutta se lakkautettiin 2005. Utössä asuu vakituisesti vain 50 henkilöä, mutta kesäisin turistien ja kesäasukkaiden saapuessa paikalle henkilömäärä nousee moninkertaiseksi. Utö on runsaan lintukantansa vuoksi yksi Suomen parhaista lintupaikoista ja siitä onki tullut lintuharrastajien keskuudessa todella suosittu kohde.

Öölanti sijaitsee Ruotsissa  Smålandin rannikolla ja on yksi Ruotsin maakunnista. Pinta alataan se on 1341,6 neliökilometriä ja siellä asuu vakituisesti 24760 asukasta. Saaren tärkeimpiä elinkeinoja ovat lampaankasvatus, kalastus, kalkkikivenlouhinta ja jatkuvasti nousevana elinkeinona matkailu. Öölannissa sijaitsee Ruotsin kuninkaallisen perheen kesäpalatsi Solliden. Siellä sijaitsee myös yksi UNESCOn maailmanperintökohteista, laaja kalkkikiviylänkö – Stora Alvaret. Vuodesta 1973 alkaen Öölantiin on päässyt myös siltaa pitkin joka on kuusi kilometriä pitkä ja lähtee Kalmarista.

Tukholman saaristo sijaitsee Ruotsin itärannikolla ja levittäytyy Tukholman edustalta 60 kilometrin verran itään. Kokonaisuudessaan saaria kuuluu Tukholman saaristoon yli 30 000 kappaletta. Saaristo on todella suosittu matkailijoiden ja varsinkin veneilijöiden keskuudessa ja siellä sijaitsee noin yli 50000 vapaa ajan asuntoa. Suurin kaupunki saaristossa on Vaxholm ja sen lähellä sijaitsee myös tunnettu louhos Ytterby. Lukuisat tunnetut taiteilijat ovat myös saaneet tästä upeasta saaristosta vaikutteita ja inspiraatiota.

Bornholm on Tanskalle kuuluva saari Itämerellä. Tämä saari on pinta-alataan vain 587 neliökilometriä ja se on alunperin muodostunut amnnerlaattoje lohkoliikunnan tuloksena. Saarella on runsas määrä rautakaudella pystytettyjä bautakiviä, joita on luetteloitu kaiken kaikkiaan yli 1000 kappaletta. Saarella sijaitsee myös Naton tutka-asema. Saari on sekä historialtaan että nähtävyyksiltään näkemisen ja kokemisen arvoinen.

Kuten huomata saattaa Itämerellä on runsas määrä erilaisia saaria ja todella moni niistä omaa vieläpä upean ja mielenkiintoisen historian. Itämeren saariin kannattaakin tutustua ajan kanssa ja matkustella niissä enemmänkin.