Itämeren lohi

 

lohi

Meitä suomalaisia kiinnostaa erityisesti yksi Itämeren kalalajeista. Se on nimittäin lohi. Lohi on sinnikäs vaelluskala, joka palaa kutemaan aina sen synnyinseuduille. Sen pisin tunnettu vaellusmatka on Perämerestä Grönlannin länsirannikolle eli yli 5000 kilometriä.

Suomen vesillä lohi on kruunaamaton kuninga. Sitä uhkaavat kuitenkin muun muassa elinalueiden tuhoutuminen ja ylikalastus. Suomessa Saimaan järvilohikanta on äärimmäisen uhanalainen, ja Itämeren ja Jäämeren lohikannat ovat vaarantuneita. Itämeren lohi on kuitenkin näyttänyt merkkejä kannan toipumisesta, mutta tehtävää on silti.

Suomessa yli 90 prosenttia lohikannoista on menetetty jokien patoamisen vuoksi. Koko Itämeren alueella on ollut historiallisesti noin sata jokea, joihin lohi on noussut. Pohjanlahdella esiintyy luontaisia kantoje enää 13 joessa, Suomen puolella vain Simojoessa ja Tornionjoessa.

Tornionjoen kanta on elpynyt ilahduttavalla tavalla, mutta Simojoessa tilanne on toinen. Itämeren lohen vuosittaiset kalastuskiintiöt eivät ole perustuneet Kansainvälisen Merentutkimusneuvoston tieteellisiin suosituksiin. Sovitut kalakiintiöt ovat nimittäin olleet merkittävästi tieteellisiin arvioihin perustuvia suurempia. Viime vuosina kalastusta Itämerellä on rajoitettu, ja monet lohikannat ovat päässeet elpymään.